LAVANDULA – LAVANTA
Lavandula – Lavanta, ballıbabagiller familyasından Lavandula cinsini oluşturan Akdeniz kökenli bitki türlerinin ortak adıdır.
LAVANDULA – LAVANTA BAKIMI HAKKINDA
NEM & SULAMA
Lavandula – Lavanta bitkinizi akşam yada gece saatlerinde sulamanız gerekmektedir. Sulamada dikkat etmeniz gereken nokta bitkinizin saksısının ve toprağının ısınmış olduğu saatlerde sulama işlemi yapmamalısınız.Sulama sıklığınızı ise toprağın kurumasına göre yapmalısınız.Özellikle yaz aylarında toprak üst yüzeyi kurumadan sulama işlemi yapmamalısınız.Sulama işleminde suyu bol kullanmalısınız. Saksınızın altı delikli olmalı ve sulama işleminde drenaj yaptığını görmelisiniz.
Kış aylarında da sulama işlemindeki ritüeliniz bu şekilde olmalıdır. Ancak sıklığını biraz azaltabilirsiniz. Yaz aylarında olduğu gibi toprak üst yüzeyi kuruduktan hemen sonra sulamak yerine bir kaç gün geçmesini bekleyebilirsiniz.
Sulama yapacağınız suyu bir gece önceden hazırlayarak dinlendirebilirsiniz, kaynamış soğumuş su kullanabilirsiniz yada hazır / arındırılmış su tercih edebilirsiniz. Su toprağın her tarafına erişmelidir.
IŞIK İHTİYACI
Lavantalar güneş, ışık seven bir bitkidir. Direk güneş almasında bir sakınca yoktur. Günde 4-5 saat güneş alabilir. Bunun haricinde de ışığın çok olduğu bir alana konumlandırabilirsiniz. (Pencere kenarı gibi) Gölge – yarı gölge alanlardan hoşlanmazlar, gelişim göstermezler.
TOPRAK & GÜBRE
Lavandula – Lavanta bitkinizi saksı da yetiştiriyorsanız , biraz humuslu,kumlu,taş kırpıntılı doğal arazı toprağı tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra ağır killi olmayan sıradan bir arazi toprağı tercih ederek bir toprak karışımı hazırlayabilirsiniz. Sıradan arazı toprağı + torf toprak + iri taneli dere kumu veya sadece torf toprak kullanabilirsiniz.
Gelişmeme veya gelişiminde bir durma görürseniz bitki besini veya gübre desteği yapabilirsiniz.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Yılda 1 defa olacak şekilde ya ilkbahar aylarında yada sonbahar aylarında saksı ve toprak değişimi yapabilirsiniz.Geçen süre içinde lavanta büyüyeceği için; her sene saksının boyutunu 20 cm büyütmeniz önerilir.
Her saksı değişiminde toprağın üzerine çakıl taşı yerleştirerek çiçeğin nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.
Değerlendirmeler
Filtreleri temizleHenüz değerlendirme yapılmadı.