BEGONİA MACULATA – CM SAKSIDA
Begonia Maculata, Benekli Begonya Güney Çin ve kuzey Vietnam’a özgü Begoniaceae familyasından bir bitki türüdür. Başlangıçta bilinmeyen ekili bitkilerden tanımlanmıştır ve ancak daha sonra vahşi doğada yeniden keşfedilmiştir.
BEGONİA MACULATA BAKIMI HAKKINDA
NEM & SULAMA
Yüksek orantılı nem severler.
Sıcak aylarda kireçsiz su ile bolca sulanmalı. Sulama suyunu içme suyundan tercih edebilirsiniz veya musluk suyunu bir gece önceden hazırlayıp dindirerek kullanabilirsiniz. Sulama işleminden sonra tabakta bırakılan suyu dökmeniz gerekmektedir. Sulama işlemini sabah yaptıysanız tabaktaki suyu akşam , akşam yaptıysanız sabah dökebilirsiniz. Artan suyu tabakta unutmanız durumunda bitkinin kökleri zarar görecektir. Sulama sırasında suyun toprağın her tarafına eriştiğine dikkat etmelisiniz.
Nemin düşük olduğu alanlarda yapraklarına su püskürtülmeli.
Kış aylarında ise toprak çok fazla kurumadan sulamanız yeterli olucaktır.
IŞIK İHTİYACI
Begonia Maculata, özellikle sabah güneşini sever. Haricinde yarı gölge veya gölge yerlerde yerleştirilirler. Ancak bitkide fazla miktarda yaprak dökülmesi görüldüğünde saksılarını daha aydınlık ama doğrudan güneş ışığı almayan bir yere almanız gerekmektedir. Sadece çiçeklenme döneminde 2-3 saat güneş ışığını alabilirler. Rüzgardan hoşlanmazlar, hava akımının olduğu alanlarda bulunmamalıdırlar. Bu durum dışında sıcaklık ayırt etmezler , her türlü sıcaklıkta yetişebilirler.
Kış aylarında ise Maculata bitkinizi dinlendirmeye alarak sulamanızı azaltmalısınız. Sıcaklık ise 15 derecenin altında olmamalıdır. Bitkinizi aşırı soğuktan korumalısınız.
TOPRAK & VİTAMİN
Begonia Maculata bol humuslu topraklarda daha iyi gelişim gösterir. Organik maddelerce zengin , fazla kireçli olmayan toprakları tercih edebilirsiniz. Hazır poşet topraklardan veya torf topraklardan tercih edebilirsiniz. Toprağın içine ponza taşı karıştırarak köklerinin hava almasını sağlayabilirsiniz.
Yaz aylarında bitkinize vitamin / gübre desteğinde bulunabilirsiniz.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Begonia Maculata bitkinizin kökleri saksı altından çıkmaya başladıysa saksı değişimi yapabilirsiniz. Çok büyük saksıya dikmeniz gerekmez, köklerinin sığabildiği bir saksıya almanız yeterlidir.Seçtiğiniz saksısı en fazla 1 – 2 numara büyük olmalıdır. Büyük bir saksıya aldığınız zaman saksınızı, köklerin uzaması gelişmesi için bitkiniz yapraklarından / çiçeklerinden enerji alacaktır. Kökler gelişmeye çalışırken yapraklar ve çiçekleri eski güzelliğini ve sağlığını kaybedebilir. Saksı değişimi için ilkbahar aynı beklemeniz daha yararlı olacaktır. 2-3 yılda bir saksı değişimi yapabilirsiniz.
Değerlendirmeler
Filtreleri temizleHenüz değerlendirme yapılmadı.