AZALEA – AÇIK PEMBE AÇELYA ÇİÇEĞİ
Azalea ,Yunan kökenli bir kelime olan Azalea – Açelya çiçeğini ilk olarak İsveçli bir botanikçi keşfetmiştir. Pembe, krem ve renkli çiçek açan Açelya çiçeği, ülkemizde sık görülür. Ericaceae familyasından olan Açelya, çok yıllık, çalı şeklinde ve renkli çiçek açan güzel bir süs bitkisi olarak bilinir.
AÇELYA ÇİÇEĞİ- AÇIK PEMBE AZALEA BAKIMI HAKKINDA
NEM & SULAMA
Azalea yaz aylarında hafta da en az iki defa saksı üsttün de sulanmalıdır. Kış aylarında ise hafta bir kere yine saksı üsttün de sulanmalıdır. Toprağın tamamına suyun kavuştuğuna emin olun. Yaz aylarında çiçeği sularken pazartesi ve Perşembe günleri sulamaya özen gösterin. Kış aylarında ise pazartesi günü sulamaya dikkat edin. Açelya çiçeğinin evde sulama esnasında kullanılan su kabının aynı ölçekte olmalı ve saksının altına dökülen su da ertesi gün dökülmelidir. Böylece çiçeğin alt kısmında bazı böceklenmelere ve kötü kokuları engellemiş olur.
IŞIK İHTİYACI
Azalea bir tarafı doğrudan gün ışığına maruz kalmamasına dikkat edilmelidir. Güneş aldığı tarafın yaprakları ve çiçekleri daha canlı ve bakımlı görünür. Bu nedenle güneş almayan kısmı sık sık güneş gören tarafa yönlendirilmelidir. Böylece her iki taraf da eşit bir şekilde güneş alarak daha güzel ve renk renk çiçekler açar.
Açelya Çiçeği rüzgar alan ve soğuk alanlarda yetiştirilmemelidir. Kış aylarında oda sıcaklığı 14 -15 derecenin altında olmamasına özen gösterilmelidir. Ortamın soğuk olması çiçeğinin yaprakların solmasına sararmasına çiçeklerin dökülmesine neden olur. Eğer balkonda veya açık cam önlerinde bırakıldığın esen rüzgar açelya çiçeğinin kökünde sallanmasına ve bir süre köklerine hava girmesine neden olur.
TOPRAK & VİTAMİN
Delikli saksı ve geçirgen toprak bitki bakımı için olmazsa olmazdır. Bitkinin kökleri saksının dibinden çıkmaya başladığında saksı değişim vakti gelmiş demektir. Büyüme mevsiminde ayda bir ev bitkileri için çok amaçlı gübre verilebilir. Gübreyi seyrelterek vermek önemlidir. Toprak değişimi ilk bahar da özellikle nisan ayında değiştirmeye özen gösterilmelidir. Açelya çiçeğinin toprağının humuslu ve lifli toprak ve saksının da bir numara büyüğü olmasında dikkat edilmelidir.
SAKSI DEĞİŞİMİ
Açelya çiçeğinin toprak en az 3 yılda bir değiştirilmelidir, bitkinin kök ve gövdesinin gelişerek mevcut saksıya sığmaması sonrası yapılır. Kök ve gövde büyümesini karşılamak için saksı boyutunu gerektiği gibi artırabilirsiniz.
Değerlendirmeler
Filtreleri temizleHenüz değerlendirme yapılmadı.